BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Irány a Vertop-hágó: túra felhők között és napsütésben a Bihari-havasokban

01Tavaly decemberben kollégámmal, Bánszky Jánossal beszélgettünk túraélményeiről, Erdélyről és a táj szépségéről. Mivel ő és családja már rutinos túrázó, történeteivel felkeltette érdeklődésemet, ezért egy rövidebb túra reményében ellátogattunk Erdélybe, a Bihari-hegységbe. A közkedvelt aranyosi sípálya közvetlen közeléből indítottuk az utat. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, verőfényes napsütésben gyönyörködhettünk a hó födte tájban. Perei Árpád vezette csapatunkat, aki élménybeszámolóival és sok érdekes történettel szórakoztatott bennünket.

2012. december legvégén maroknyi csapatunk évzáró túrájának célpontja a bihari Vertop-hágó fölé magasodó Visszhangos-kő (vagy más néven Zengőkő - 1658 m.) illetve az onnan a hegység legmagasabb pontját képező Nagy-Bihar csúcshoz (1849 m.) vezető markáns gerincen, 1510 méteres magasságban fekvő Bihar-nyereg (Tarnita) volt. Könnyed, látványos, élményekben gazdag téli kirándulással búcsúztattuk a magunk mögött hagyott (túra) évet, amelynek színhelyéről, menetéről a következőkben olvashattok.

Közúton a Békéscsaba - Sarkad - Nagyszalonta - Tenke (Tinca) - Belényes (Beius) - Biharlonca (Lonca) - Rézbánya (Baita) - Vertop útvonalon (kb.180 km) 3,5 óra alatt lehet a hágóra érni. A békési megyeszékhelytől légvonalban mintegy 123 kilométerre elhelyezkedő bihari Vertop (Aranyos)-hágó környéke túlzás nélkül Erdély legszebb tájainak egyike, és festői környezete, jó megközelíthetősége révén rohamosan fejlődő túra- és síközpont. A Bihar-hegység déli részén, mintegy 1160 m tengerszint feletti magasságban, az erdélyi Bihar megye és Fehér megye határán fekvő hágó az Aranyos és Fekete-Körös folyók vízválasztója. Itt és a környékbeli településeken (pl. Arieseni – magyar nevén Lepus vagy Garda de Sus - Felsőgirda) gomba módra szaporodó hotelek, motelek, panziók biztosítják a környékre látogató vendégek elszállásolását. Két különálló sípálya is működik itt egymástól alig pár száz méter távolságban.

Érdemes is idelátogatni minden évszakban, hiszen a Bihar-hegység sok szépséget kínál e térségben is: alig egy órányi könnyed túrával érjük el a Rozsda-szakadékot, egy hatalmas méretű rozsdabarna színű, nagy kiterjedésű suvadást, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a pádisi karsztvidék egy részére illetve a Bihari-nagy havas vonulatára. A szakadék közelében emelkedik a műútról már ideérkezésünkkor is megcsodált „Fekete Kövek” markáns sziklaalakzata. De nincs messze ide a híres Aranyosfői- (szkerisorai) ill. a Vertopi jégbarlang, a Vércsorog - a Bihar - illetve a patrahaitesti (Bucinis) - vízesés, a Bihar-kapu barlang vagy az Ördöngös völgy sem. A Nagy-Bihar gerincének Biharmező (Poina) település felé húzódó völgyeiben vízesések egész sora, köztük a hatalmas Szentháromság-vízesés kápráztatja el az ide látogató turistákat. A környéket behálózzák a jelzett, a Bihar-hegység közeli és távolabbi tájaira elkísérő turistaútvonalak. A közeli Mócföld is tartogat érdekes látnivalókat, kissé távolabb utazva pedig az Erdélyi Érchegység (Detunáta, Verespatak), a Gyalui havasok (Bélavár) ill. a mesés szépségű Torockó és környékének (Székelykő, Szentgyörgyi vár, Kőközi-szoros, Tordai hasadék) kincseit fedezhetjük fel. 

A turisták többnyire a Vertop - hágótól közelítik meg a Bihar és egyben az Erdélyi-szigethegység legmagasabb csúcsát, az1849 méteres a Nagy-Bihart (Cucurbata Mare), amelyet könnyű felismerni, hiszen a csúcs közelében egy tv-relé és nagyobb építmény áll. 

Havas, téli túrára indultunk, hiszen tudni lehetett, hogy a Vertop környékén 25-30 cm-es, feljebb még több hó vár ránk. Az előrejelzés szép, napos időt ígért, tízen - lelkes turisták - kapaszkodtunk a hegyre. Kihasználva azt, hogy téli időszakban az új, alig pár éve átadott beülős felvonó pár perc alatt 1200 méterről nagyjából 1450 méterre repít (a Visszhangos - vagy Zengőkő-sípálya felvonója / Partia Piatra Graitoare), ezúttal a felvonóval könnyítettük meg az út első szakaszát, mint ahogy lefelé is ezzel jöttünk.

A felső állomástól egy nemrég kijelölt turistaút, egyébként már kijárt ösvényén haladtunk tovább, hogy a régi piros sáv turistajelzés csapásába becsatlakozva (ez a régebbi ösvény vezet a hágótól a csúcsra) ideális téli körülmények között, szikrázó napsütésben, a szinte határtalan látótávolságot élvezve érjünk fel a gerincre és a teljes Bihar-hegység a Gyalui-havasok, az Erdélyi Érchegység vonulatait beláthassuk. A hóréteg többnyire megtartotta súlyunkat, de egy-egy óvatlan lépésünkkel combközépig süllyedtünk az érintetlen hóban. A Visszhangos-kőnél (1658 méter) való kötelező fotózkodás után a Nagy-Bihar felé indultunk a markáns gerincen. Közben észrevétlenül kosza felhők jelentek meg itt-ott, majd sietős gyorsasággal minden irányból felhőtömegek tornyosultak körülöttünk…már ott tartottunk, hogy 5-6 méterig sem láttunk el. A hegyen persze gyorsan változhat az időjárás, ráadásul viszonylag magasan, az 1500-1600 méter körüli gerincen jártunk. A Bihar-nyereg közelében, a kis keresztnél eredeti tervek szerint visszafordultunk és saját nyomaink alapján indultunk vissza a sűrű ködben a Visszhangos-kő felé, ahol aztán szerencsére ismét gyors és látványos időjárás változást élhettünk át: a nap pár perc alatt szétoszlatta közelünkben a sűrű ködöt, és ha lehet még szebb, tömör felhőpárnákkal tarkított panorámát élvezhettünk a gerincet elhagyva.

A téli túrák talán a legszebbek…

A túra fotói itt láthatóak

Videó - Körpanoráma a Zengőkőről – Bihar:

https://plus.google.com/photos/100659819268434881241/albums/5829657690073711089/5834168348198062578?banner=pwa

Aki szeretne jobban elmélyülni a témában, erdélyi élménybeszámolókat, túraleírásokat olvasni ajánlom figyelmébe túravezetőnk, Perei Árpád honlapját!

Perei Árpád

www.pereiarpad.atw.hu

Néhány hasznos link:

Webcam (sípálya)

Bihar-hegység látnivalói

                                                                                                          Írta: Tóth Krisztián

Powered by RS Web Solutions
 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.